سایت خبری بخشداری نصرت آباد

۳ مطلب در بهمن ۱۳۹۳ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰


راهپیمایی22 بهمن

  • ابراهیم اطلسی
  • ۰
  • ۰


دعوت نامه راهپیمایی 22بهمن

  • ابراهیم اطلسی
  • ۰
  • ۰

معرفی نصرت آباد

موقعیت طبیعی :

شهر نصرت آباد در طول جغرافیایی 59 درجه 59 دقیقه و عرض جغرافیایی 29 درجه و 53 دقیقه با ارتفاع متوسط 1119 متر از سطح دریا  در105 کیلومتر شمال غربی زاهدان و در مسیر  زاهدان بم  و دارای چندین  دهستان ، به نامهای چاه رحمان  ، حصاروئیه گراغه و چاه حسینعلی و روستاهای تابعشان  جزء حوزه نفوذ شهری نصرت آباد می باشد.

این شهر به خاطر اینکه از زمانهای گذشته در مسیر کاروانهای نظامی  تجاری و ... که از مرکز  ایران به سیستان و قندهار و حتی هندوستان  رفت و آمد  می کردند و تنها آبادی میان سیستان و بک که بیابان  گسترده و وحشتناک  بوده قرار گرفته بود دارای اهمیت فراوان است .

 موقعیت آب و هوایی :

نصرت آباد دارای آب و هوای گرم و خشک می باشد . حداکثر درجه حرارت در  تابستانها به بالای  42 درجه  سانتیگراد و در زمستانها حداقل دما به 3 درجه سانتیگراد زیر صفر و میزان بارش سالیانه آن به 93 میلی متر می رسد.از درختان این منطقه می توان گز و تاغ گز را نام برد .

همچنین  نصرت آباد دارای ارتفاعاتی است که از جمله ملوسان در شمال نصرت اباد و هول در جنوب غرب نصرت آباد و ناهموارهای بلبل آب در غرب نصرت آباد و اومار در شمال غربی نصرت آباد قرار دارند.

 

موقعیت زیستگاهی :

در اطراف روستای گرگ غرب نصرت آباد منطقه شکار ممنوع بلبل آب اومار دشت حصاروئیه یکی از زیستگاههای موجود پرندگان بومی مانند کبک و حیواناتی مانند قوچ و میش و آهوی وحشی می باشد . همچنین پستاندارانی چون روباه ، شغال و کفتار و خرگوش نیز در آنجا یافت می شود.

 

جغرافیای انسانی نصرت آباد :

بخش اعظم این شهر را طایفه نارویی تشکیل می دهند که از طوایف بزرگ منطقه بلوچستان  از گذشته تاکنون می باشد که در مسیر حوادث تاریخی این سرزمین نقش بسزایی را ایفا نموده اند . درباره وجه نام گذاری این طایف مردم آن بر این باورند که آنان ساکن منطقه ای بوده اند به نام نارو  : یعنی منطقه ای که در آن چیزی نمی رویده است.

از این رو این طایفه به ناروئی مشهور شده اند هنری پانینجر که در سال 1188 ش/ 1809 م  به ایران سفر کرده است . درباره مردم نارویی چنین می نویسد  :

ناروئی ها به طور کلی نژادی هستند با مردانی بلند قد مقبول و فعال که قدرت جسمانی و بدنی فوق العاده ای ندارند . ولی در برابر تغییرات اقلیمی و فصول سال سازمند و مقاومند ، از مرگ نمی ترسند و گفته می شود که به هنگام جنگ در نهایت رشادت و دلاوری می جنگند و فقط به فرماندهی مدبر و دلیر محتاجند ، تا آنها را برای ابراز رشادت و شهادت در جهت هدفی صحیح با اسلوب و روش منظم هدایت کند.

نارو=نام ناحیه ای در بلوچستان  بزرگ :

 

با توجه به اینکه حدود 200 سال پیش آقای پاتینجر  از اطراف ایرانشهر و بمپور ملاقات کرده است خصوصیات جسمانی مردم آن دوره را بر می شمارد .

همچنین سرپرستی سایکس باستناد  منابع محلی و روایتی طایفه آنان را نهرویی می خواند .

نارویی ها از منطقه نارو به بمپور و اطرافش که مرکز بلوچستان جنوب محسوب می شد کوچ نموده اند و تقریبا " مدت نیم قرن توانسته بودند بعنوان حاکمان آن منطقه و مناطق پیرامون آن نقش ایفا کنند .

به تدریج به بزمان بم و نصرت آباد و اطراف آن پراکنده شده اند . در 150 سال اخیر تمرکز این قوم بیشتر در نصرت آباد و ملک حیدری که روستاهای زهک در سیستان می باشد بوده است.

 

وجه تسمیه نصرت آباد :

جغرافی نویسان سده های دوم و سوم هجری از نصرت آباد تحت عنوان اسپید سپیت ( سفید) نام برده اند .

مقدسی جغرافیدان قرن چهارم هجری در احسن التقاسیم  آورده است که در مسیر راه کرمان بم به سیستان بعد از فهرج تا سیستان بیابانی وحشتناک قرار دارد که در میان آن آبادی بنام اسپید وجود داشته دارای مزارعی چند شامل نخلستانها و سیستم آبیار ی جالبی که با چندین  سلسله قنات زمینهایشان را آبیاری  می کنند به همراه خانه ها و مساکن و اقوامی چند که شهر زیبا  در دل بیایان محسوب می شد.

با توجه به گفته ها محل استراحت انواع کاروانها  بوده و نقطه خوبی برای حکومتها جهت حفظ امنیت راهها از راهزنان و ... بوده است.

این منطقه تا دوره قاجاریه  به نامهای اسپید ، سپیت و سپه شناخته می شده است اما در دوره قاجاریه حاکمی که از کرمان یا بم به این منطقه فرستاده شده بود نصرت الدوله  نام داشته است که از زمان ایشان به نصرت آباد معروف می شود و مدتی نیز به آن نصرت آباد سپه می گفتند بخاطر اینکه با نصرت آباد در سیستان اشتباه نشوند .

 

برخی از آثار تاریخی نصرت آباد :

 کاروان سرای  نصرت آباد :

این کاروانسرای  حدود 4 کیلومتری شمال غرب نصرت آباد واقع شده است. آقای عبدالحسین میرزا  فرمانفرا در کتاب مسافرت نامه کرمان و بلوچستان ساخت این کاروانسرا را در زمان وکیل الملک  اول از حاکمان اوایل  دوره قاجاریه می داند .

عوامل تزئین شده  مسائل اصلی بنا از خشت و گل بوده و تزئین شده مسائل اصلی بنا از خشت و گل بوده و تزئینات آن غالبا" ساده و مختصر می باشد .

در قسمت فوقانی حصار یک ردیف خشتی زیگزاگ و مثلث شکل و در نمای خارجی برج میانی ضلع شمالی تزئینات خشتی بزرگ است و شاید بنوعی میتوان ایجاد طاقنماهای نمای داخلی حصار را یک نوع عصر تزئینی کاربردی نامید. و مالکیت آن دولتی می باشد.

 تپه های سنجر آباد :

این تپه ها در 5/2  کیلومتری شمال نصرت آباد در روستای سنجر آباد قرار دارند که قدمت آن بیش از 2 قرن می باشد.

 

خانه مسکونی نظر خان :

این منزل مسکونی در محله محمد آباد واقع شده در یک زمینی حدود 700 متر مربع دارای یک راهروی و چندین اتاق تودرتو که قدمتش به سالهای 1320 الی 1340

بر می گردد.

 

دهانه ی باغی :

در غرب دهستان گراغه واقع شده که دارای ساختمانی می باشد که از نظر تاریخی به عصر پهلوی بر میگردد و دارای آب و هوای خنک می باشد که بیشتر اوقات در بهار و عید نوروز میزبان مهمانان نوروزی است.

 

 

چهل کوره :

چهل کوره  در غرب دهستان گراغه واقع شده . معدن مس دارد که معتمدین منطقه تاریخ  دقیقی از چهل کوره در دست ندارند.

 

جاذبه های گردشگری :

1=آب سرد ، دریا معروف به (شور یا نیل ) ( shure or nile)  که در 10 کیلو متری جنوب غربی  نصرت آباد واقع شده است

 2= آب گرم معروف به ( کچ ) (koch)  که در 5 کیلومتری شمال غربی نصرت آباد واقع شده است.

3=آب گرم معروف به ( چلیتکی ) (cheleteki)  در 5 کیلومتری نرسیده به تنگه  اومار

4=آب سرد معروف به  ( گلامان) (gholaman)   در 25 کیلومتری  شرق نصرت آباد واقع شده در دامنه کوه ملوسان  

 5= رودخانه  (پاول ) ((pavel)  در شمال غرب روستای حصاروئیه منظره ای دلنواز برای گردشگران به وجود آورده است.

 

  • ابراهیم اطلسی